Digitale tips van de bib

Ook in tijden van coronamaatregelen kun je terecht bij onze bib.

Wij verzamelden alternatieve tips om online te lezen, luisteren en kijken via verschillende digitale kanalen en vullen deze pagina geregeld aan. Ook op onze facebookpagina verschijnen regelmatig alternatieve leestips.

Fundels - digitale prentenboeken

Kinderen leren en oefenen hun leesvaardigheid spelenderwijs met Fundels. Alle ouders in Coronanood krijgen nu 15 boekjes en 2 extra uitleningen per week cadeau tot 19 april.

1. Download de Fundels-app
  2. Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel
  3. De 15 gratis boekjes verschijnen bovenaan in het catalogusscherm onder ‘Jouw collectie’ en zijn beschikbaar tot 19 april.
  4. Ontleen elke week 2 extra boekjes. Deze uitleningen zijn telkens 1 week geldig.

Gopress - digitale kranten en tijdschriften

Met je Mijn Bibliotheek-profiel heb je toegang tot het Gopress krantenarchief met artikels uit Belgische kranten en tijdschriften ouder dan 2 dagen. Tot 19 april stellen we het archief open voor iedereen (bibleden en andere).

Doorzoek het krantenarchief

Jeugboekenmaand: los onze zoektocht thuis op (7+)

Kon je onze zoektocht voor de Jeugdboekenmaand niet uittesten door het coronavirus? Geen nood! Je kunt nu thuis aan de slag met de speurtocht.

Stuur je ingevulde formulier naar bibliotheek@merelbeke.be. Er zal een geschenkje voor je klaarliggen aan de infobalie als de bib weer opengaat.

Naar de zoektocht voor 7 t/m 12 jaar

Jeugboekenmaand: los onze zoektocht thuis op (-7)

Naar de zoektocht voor -7 jaar

Jeugdboekenmaand gaat verder op YouTube

Op Jeugdboekenmaand-YouTube vind je filmpjes van auteurs en illustratoren die voorlezen, vertellen, teken- en knutseltips geven, live illustreren ... Elke dag komen er nieuwe filmpjes bij.

Naar Jeugdboekenmaand-YouTube

Corona bestrijden met Anna

Illustrator Kathleen Amant biedt gratis kleurplaten aan van Anna én een handige gids ‘Corona bestrijden met Anna’.

Naar de kleurplaten van Anna

Podcasts over kunst en geschiedenis

Grijp een hoofdtelefoon en duik in de geschiedenis of dompel je onder in kunst. Uit in Vlaanderen verzamelde enkele mooie gratis podcasts, waaronder 'De Bourgondiërs' van Bart Van Loo.

Naar podcasts over kunst en geschiedenis.

Boekenzoekerbingo

Deze bingo daagt kinderen (8+) en jongeren uit om spelenderwijs Boekenzoeker te leren kennen.

Doe de boekenzoekerbingo

LuisterBieb

Luisterbieb Nederland stelt tot en met 10 mei heel wat luisterboeken gratis ter beschikking, ook voor niet-leden. Download de gratis app, registreer je als 'geen lid' en ga aan de slag.

Ontdek de LuisterBieb

Wij gaan op berenjacht

Maak - net als de kindjes uit het bekende prentenboek - een wandeling en ontdek de beer. In Merelbeke zitten de beren veilig achter het glasraam, ook in onze bib. #opberenjacht

Op berenjacht in Merelbeke

AndersLezen-app

Met de gratis AndersLezen-app van de Luisterpuntbibliotheek kunnen personen met een leesbeperking (slechtziend, dyslexie, MS, afasie...) ook genieten van een goed boek.

Aan de slag met de AndersLezen-app

WePboek voor 2 tot 4 jaar

Kijk, luister en proef samen met je kind(eren) van 20 digitale prentenboeken.

Maak je keuze in WePboek

Zandman

De mooiste Vlaamse stemmen lezen kortverhalen voor op Radio 1.

Beluister Zandman

Lees-, kijk- en luistertips van de bib

Onderstaand cultuuraanbod kun je digitaal en meestal gratis gebruiken.