Boek Nederlands

Strijd om de stad

Jaan Kross (auteur), Frans Van Nes (vertaler)

Strijd om de stad

Jaan Kross (auteur), Frans Van Nes (vertaler)
Een adellijke familie beschouwt de inwoners van een dorp in Estland als hun persoonlijke lijfeigenen, wat leidt tot een strijd vol intriges.
Titel
Strijd om de stad
Auteur
Jaan Kross 1920-2007
Vertaler
Frans Van Nes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Ests
Oorspr. titel
Rakvere romaan
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2019
375 p.
ISBN
9789044641158 (hardback)

Besprekingen

Kroniek van een luizendorp

Licht en geestig schrijft de Est Jaan Kross over misère, lijfeigenen en machtsmisbruik in 18de-eeuws Rusland. Dat kan alleen een meesterverteller.

Zijn verheven idealen het beste wapen in de strijd om het bestaan of zijn persoonlijke motieven efficiënter? Om die vraag te beantwoorden verzon de Estische schrijver Jaan Kross (1920-2007) twee uiteenlopende personages voor zijn even geestige als indrukwekkende roman Strijd om de stad. Enerzijds de bescheiden schoolmeester Berend Falck, anderzijds de door wraak gedreven intrigant Karl von Sievers. Hun gezamenlijke vijand is barones Von Tiesenhausen.

Plaats van handeling is het nauwelijks noemenswaardige dorp Rakvere, ook wel aangeduid als 'vlek' of 'rattennest'. Het verhaal speelt zich af in de tweede helft van de 18de eeuw, als Estland deel uitmaakt van het Russische Keizerrijk. Een periode waarin de adel het voor het zeggen heeft en de situatie voor lijfeigenen dramatisch verslechtert.

In de Middeleeuwen genoot Rakvere stadsrechten, maar tijdens opeenvolgende oorlogen is het keer op keer met de grond gelijk gemaakt. Inmiddels wonen er weer wat boeren en handwe…Lees verder

Uit 1982 daterende, inmiddels klassieke historische roman van de uit Estland afkomstige auteur (1920-2007). Centraal staat een conflict in de 18e eeuw in het door oorlogen verwoeste dorp Rakvere, eens een stad gelegen tussen Sint Petersburg en Tallinn. De adellijke familie Von Tiesenhausen is ervan overtuigd zeggenschap te hebben over het dorp en zijn inwoners. De familie beschouwt de dorpelingen als lijfeigenen en wil hen verplichten tot allerlei diensten op straffe van geseling. De bewoners daarentegen beroepen zich op in een ver verleden verleende stadsrechten en zien zichzelf als vrije burgers. Verteller is Berend Falcke, die tussen de partijen staat. Hij is huisleraar van de kleinzoons en secretaris van Gertrude von Tiesenhausen, maar wordt door de dorpelingen te hulp geroepen om hen bij te staan in het conflict. Falcke helpt graag, vooral omdat hij verliefd is op Maade, de dochter van de schoenmaker. Maade is echter al verloofd met de kastelein. Sociaal kritische, humoristische …Lees verder