Boek
Nederlands

In 't bijzonder katten

Doris Lessing (auteur)

In 't bijzonder katten

Verhalen over het wel en wee van de katten van de schrijfster.
Onderwerp
Katten
Extra onderwerp
dieren
Titel
In 't bijzonder katten
Auteur
Doris Lessing
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Particularly cats
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 1979
128 p. : ill.
ISBN
90-6019-667-8

Besprekingen

Een heel aardig boekje over katten: halfwilde katten op een boerderij in Rhodesië, en twee poezen in een Londense flat en later op het platteland van Devon. Het verhaal gaat vooral over het gedrag van die twee poezen in verschillende fasen van hun leven, over hun onderlinge verhouding, de manier waarop ze hun moederschap vervullen en zich ten opzichte van hun bazin, de schrijfster, gedragen. Doris Lessing heeft dit verhaal duidelijk met veel liefde voor katten geschreven en ze toont zich tevens een goede observator. De vertaling is goed. Deze heruitgave is aangevuld met aardige tekeningetjes van poezen; zeer kleine druk. Lessing (1919) kreeg de Nobelprijs voor literatuur 2007.

Over Doris Lessing

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Elya assumed (based on copyright claims).

Doris Lessing, meisjesnaam: Doris May Tayler (Kermanshah (Perzië), 22 oktober 1919 – Londen, 17 november 2013), was een Brits schrijfster, in 2007 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. Haar werk weerspiegelt diepgaande betrokkenheid bij politieke en menselijke problemen, maar is ook autobiografisch en beschrijft dan haar Afrikaanse jeugdervaringen.

Biografie

Doris Lessing werd geboren als dochter van een Britse officier en een verpleegster. Het gezin verhuisde in 1924 naar Rhodesië (thans Zimbabwe), waar Doris Lessing tot 1949 bleef wonen. Ze volgde er de lagere school en verliet de ouderlijke woning toen ze vijftien jaar was.

In 1937 verhuisde Lessing naar Salisbury, waar ze telefoonoperator werd; ze trouwde daar met haar eerste man, Frank Wisdom. Ze kreeg twee kinderen met hem voordat ze in 1943 van hem scheidde.

In de "communist book club" ontmoette ze haar tweede man, Gottfried Lessing, met wi…Lees verder op Wikipedia